Overig

‘Het mooiste wat er is’, een bloemlezing

‘Het mooiste wat er is – een poëtische reis door het leven naar het land vol bevlogenheid’. Een bloemlezing, 2012 – 2020.

Bijna 10 jaar beleefden cursisten de magie en de schoonheid van de taal tijdens taallessen, bezoeken aan musea en theaters en tijdens wandelingen door parken. Het leven is één groot verhaal met als inspirerende basis de Taal. Ze schreven talloze teksten die zijn verzameld in deze bloemlezing. Dichtregels en verhalen opgeschreven uit het hart.
Een weerslag van het leven dat we allemaal leiden. Door taal leren we elkaar beter kennen.
Het eerste exemplaar van de poëzie- en verhalenbundel is op 8 april 2021 uitgereikt aan Maarten van Gelderen, directeur van Dalton Kind Centrum Helen Parkhurst.

Uit de epiloog deze woorden van Dorothée Callay:
“Maar wanneer de zachte bries mij drijft
Naar het land vol bevlogenheid,
Kleuren, geuren en gelach
Keer ik terug naar de bron – mijn hart”

Samenstelling, redactie en vormgeving: Anita Poolman
Uitgegeven door Stichting Beleef Taal en Anita Poolman Producties, 2021

ISBN 9789082026542
Prijs: € 7,50
Te koop bij Haagse Kunstkring, Denneweg 64, 2514 CJ  Den Haag
info@anitapoolman.com

Gekleurde zeeprestjes – onder oorlog zet je niet zomaar een streep, een publicatie

Sonja Poolman door Otto Dicke-8 februari 1943 b

portret Sonja Poolman (Otto Dicke, 1943)

‘Gekleurde zeeprestjes’ is opgedragen aan de grootouders en stralende moeder van Anita Poolman. De angsten, de gevoelens, de ervaringen, de beelden, de geluiden en de geuren zijn niet te beschrijven of te verbeelden. En toch moeten latere generaties het ermee doen …

Barbara is een vrolijk meisje. Ze woont met haar ouders, haar oudere zus Anna en haar broer Chris in Den Haag. Haar vader is acteur. Er is al jarenlang crisis. Veel mensen zijn werkloos. Haar ouders houden van elkaar, maar ze ruziën vaak. Meestal over geld. Als pappa piano speelt, vallen alle zorgen weg. Op school kan Barbara met iedereen in de klas goed opschieten. Barbara heeft drie schoolvriendinnen: Eva, Wies en Katja. Ze vormen een klavertje vier: vier blaadjes verbonden door één steel. Een klavertje vier, dat geknakt wordt door de oorlog Barbara schrijft af en toe in een schriftje wat ze meemaakt.
De gekleurde zeeprestjes, die na de oorlog worden bewaard in glazen potten bovenin de keukenkast, staan symbool voor de traumatische oorlogsherinneringen.
Het boekje vormt de basis van de voorstelling “We moeten vluchten!”.

uitg. Anita Poolman Producties
te koop:
– via info@anitapoolman.com
– Haagse Kunstkring, Denneweg 64, 2514 CJ Den Haag
ISBN 978-90-820265-1-1
prijs: € 5,00,
exclusief verzendkosten