Archief 2009-2010

speellijst 2009-2010

Oktober 2009
‘Juweeltjes van verhalen’/Haags Historisch Museum
Workshop over de kunst van het verhalen vertellen voor medewerkers van het Haags Historisch Museum. Eigenlijk zijn we allemaal vertellers, de hele dag door, en de verhalen willen verteld worden. En wat een rijkdom aan prachtige, ontroerende, droevige of aangrijpende verhalen uit het verleden en heden waart niet rond in een museum?

Sept. 2009/aug. 2010
Voorstelling ‘Noem mij maar Kartini’
In seizoen 2009-2010 is de voorstelling ‘Noem mij maar Kartini’ op verschillende manieren opgevoerd. De brievenmonoloog is diverse keren in besloten kring gespeeld. In september 2009 was de voorstelling in het Museon, Den Haag: een samenwerking met de Javaanse danseres Romanita Santoso; een samensmelting van de westerse en Javaanse cultuur omstreeks 1900.

Een bijzondere ervaring was de opvoering ter gelegenheid van het Lagerhuisdebat over uithuwelijking, georganiseerd door Stichting Yasmin in november 2009. De voordracht bestond uit nog altijd actuele briefteksten van Kartini.

Februari-maart 2010

Poëzieworkshop ‘Zo verbonden met jou’/Stichting Avrasya, Den Haag
de stilte op de boulevard de drukte aan zee de meeuwen die lachen en ik lach met hen mee (Gamze Tazim)
Een groep Haags Turkse vrouwen van alle leeftijden maakten gedichten en dichtregels over ‘vrede, vrijheid in verbondenheid’. Het resultaat was om trots op te zijn: de bundel ‘Zo verbonden met jou’ en het veelkleurige drieluik ‘Vrede, vrijheid en verbondenheid’.

Maart-april 2010
‘Alles in de wind’/Nutsschool M.M. Boldingh, Den Haag
Het spel- en taalproject ‘Alles in de wind’, een taalbeleving rondom het wonder lente, dit keer voor leerlingen uit groep 1 en 2. Zes weken lang een taalbeleving over lente, vriendschap, verdriet en vreugde; een beleving met versjes en poëzie, poppenspel, improvisatie …. Melancholieke Pierrot sloot het taalproject af en zong met de kinderen over de maan.

April-mei 2010
Jongerenworkshop ‘Hier zit ik, hier sta ik en dit vertel ik’/Stichting Avrasya, Den Haag
Onder het motto “Elke presentatie, voordracht, etc. is een generale repetitie voor de volgende” maakten 12 Haagse jonge vrouwen van Turkse en Afrikaanse afkomst op een ontspannende en inspirerende manier kennis met verschillende basisaspecten van spreekvaardigheid en presentatietechniek. Belangrijke elementen: verbeelding/fantasie, expressie, concentratie, maar ook (technische) aspecten als de opbouw en stijl van een tekst/presentatie, lichaamshouding, ademtechniek, stemgebruik, tekstbehandeling, etiquette.

De workshop had een interessant vervolg: een bezoek aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en aan de Tweede Kamer, waar de jongeren geïnformeerd werden over werken bij de overheid en over de achtergronden van het ministerie en de Tweede Kamer.

Mei- juni 2010
Dialoog ‘Tussen ud en viool’
Ter gelegenheid van het jaarlijkse mei-ontbijt in de Haagse Kunstkring heeft de Marokaanse kunstenares F. Zahra Wahb een dialoog over de kunstenaar (de zin van de kunst) geschreven in het Arabisch. Ze zette de tekst om in het Frans en zo ontstond de Nederlandse dialoog ‘Tussen ud en viool. In mei en juni is de dialoog een paar keer drietalig voorgedragen. Ireen Thomas omlijstte de korte voordracht met luitmuziek.

Mei 2010
‘Thuis in Den Haag’, een wijkontmoeting i.s.m. Stichting Avrasya en Mieke Schlaman, fotograaf
Horen, zien, luisteren, praten, proeven, ruiken maar vooral: ervaren Een gastvrije, prikkelende, culturele ontmoeting in de Schilderswijk. Ambtenaren van het ministerie van VWS ontmoetten wijkbewoners en vrijwilligers, bezochten een Turkse moskee, kwamen op theebezoek bij een Marokkaanse familie, etc. De middag werd afgesloten met een informeel, informatief en gezellig samenzijn in het buurthuis.

Juni 2010
Poëzieworkshop ‘In geuren en kleuren’/ Bibliotheek Segbroek, Den Haag
Het bibliotheekproject bestond uit workshops over fotograferen, koken, ecologisch tuinieren en gedichten maken. Poëzie heeft alles te maken met zintuigen, met zien, horen, voelen, ruiken, proeven. En wat is er mooier dan over “geuren en kleuren” te dichten aan een geurende tafel, omringd door inspiratie: Samen, rondom Wonderend over het woord … (citaat Lies Bakker)

Jan. 2010/juli 2010
Diverse korte voordachten op maat: ‘Ieder moment al een herinnering’- op zoek naar sporen van Vasalis ‘Muze van overheid en communicatie’ ‘Perpetuum mobile of de virtuele fiets’