Archief 2010-2011

speellijst 2010-2011

September 2010 ‘De stille kracht van thee’
“Gesprekken zonder thee zijn als een nachtelijke hemel zonder maan.” (Turks spreekwoord) Een geanimeerde middagthee voor vrienden van Stichting Beleef Taal in de locatie “Gunst wat ’n Kunst” op 5 september, waarbij niet alleen geurende thee en hapjes werden geserveerd, maar waarbij vrienden en belangstellenden een gevarieerd middagprogramma kregen voorgeschoteld: een terugblik en een vooruitblik van de vele activiteiten op cultureel, educatief en maatschappelijk vlak.
Organisatie: Stichting Beleef Taal, Anita Poolman
‘Kidung Agung’/’Hooglied’
Een eerste tryout van ‘Kidung Agung’, Salomo’s Hooglied tijdens de jaarlijkse voorstelling van Stichting Wisma Ulah Budaya in het Museon op 26 september. Choreografie/dans: Romanita Santoso
Voordracht: Anita Poolman
Oktober 2010 ‘Betoverde Weereld’, galante luitduetten uit de 18de eeuw
Besloten try-out met luitmuziek uit een van de meest vooraanstaande muziekcentra in de 18de eeuw: het Beierse hof in Bayreuth op 21 oktober. De muziek wordt afgewisseld met dagboek- en brieffragmenten van Wilhemine von Bayreuth, lievelingszuster van Frederik de Grote.
Luit: Ireen Thomas, Ciska Mertens
Voordracht: Anita Poolman
November 2010
Jongerenworkshop spreek- en presentatievaardigheden (o.l.v. Anita Poolman) Vanwege de grote belangstelling voor de jongerenworkshop van vorig jaar een vervolgcursus (4 lessen), waaraan studenten van verschillende opleidingen hebben deelgenomen. Ook nu kwamen aan de orde: verbeelding/fantasie, expressie, concentratie, maar ook (technische) aspecten als opbouw en stijl van een tekst/presentatie, lichaamshouding, ademtechniek, stemgebruik, tekstbehandeling, omgangsvormen.
Opdrachtgever: Stichting Avrasya.
‘Kinderen opvoeden is als kauwen op harde steen’
Avondvoorzitter van de warme overdrachtsconferentie Opvoeden Samen Aanpakken op 30 november 2011. Het project Opvoeden Samen Aanpakken, een reizende fototentoonstelling door de Haagse krachtwijken met daaraan verbonden discussies over opvoeden, is een samenwerkingsverband van Gemeente Den Haag, Bibliotheek Den Haag, Stichting Mooi en Stichting Yasmin.
Avondvoorzitter: Anita Poolman
December 2010
Korte (besloten) voordachten op maat ‘Op de rand van een dal’ ‘De @ndere engel’
Script en voordracht: Anita Poolman
Januari-september 2011 Taal in de Buurt
“Het woord is de woning van taal en gevoel” (S. Vinkenoog) Taal in de Buurt is een taalprogramma van Gemeente Den Haag. In opdracht van Stichting Avrasya werd de cursus gegeven voor vrouwen uit de Schilderswijk volgens een speciaal ontwikkeld concept: een combinatie van kennisoverdracht, taalbeleving en taalplezier. Hoogtepunt was een excursie door de duinen!
Organisatie: Stichting Avrasya, Anita Poolman
Februari-december 2011 ‘Kijk op mijn wijk’
“Niemand herinnert zich mijn herinneringen” (Leo Toussaint) Een initiatief van bibliotheek Den Haag. Dit wijkproject in diverse delen van Escamp bestond uit een geschiedenisontbijt m.m.v. Coos Wentholt van het Haags Gemeente Archief, poëziesessies verzorgd door Anita Poolman en een film- of fotografietraject. Het resultaat van het project: een fototentoonstelling en een poëziebundel met foto’s en DVD, die gepresenteerd werden tijdens een feestelijke eindpresentatie in december.
Maart 2011 Opening expositie ‘Talent in Beeld’
Zahra Wahb is beeldend kunstenaar en afkomstig uit Marokko. Een deel van haar werken werd geëxposeerd in bibliotheek Schilderswijk in het kader van het Haagse 8 maart Festival. De expositie werd op 6 maart officieel geopend door Saskia Mulder (raadslid PvdA Den Haag). Anita Poolman verzorgde een voordracht naar aanleiding van een eerder inspirerend gesprek met Zahra over haar werk: “Mijn hele leven droom ik van een roos en een stuk brood.” Ireen Thomas zorgde met haar luitspel voor de muzikale omlijsting.
Juni 2011 “Doen alsof en net echt”
In het kader van een projectweek over beroepen op basisschool Ichthus in Boskoop een middagworkshop door Anita Poolman over van alles op het gebied van theater voor groepen 5 en 6: de geschiedenis, de beroepen in de toneelsector, maar ook het toneelspel. De kinderen waren gefascineerd door deze wereld van magie, een wereld van werkelijkheid en verbeelding: “De toneelspelers of acteurs/actrices spelen op het podium in het licht. De mensen en kinderen in de zaal (het publiek) kijken ernaar. Achter de schermen (dat zien de mensen en kinderen niet) werken ook veel mensen: de decorontwerpers, de decorbouwers, de mensen van het geluid en van het licht, de kostuumontwerpers, de naaisters, de schrijvers, de fotografen …….” (uit de inleiding van het begeleidend lesmateriaal)
Juni 2011 Mei ontbijt/Haagse Kunstkring
Voor de laatste keer heeft het traditionele mei ontbijt plaatsgevonden in de Haagse Kunstkring op 5 juni. Trins Snijders, bedenker van het mei ontbijt, en Anita Poolman droegen voor uit de Mei van Gorter en dichters, leden van de Haagse Kunstkring, lazen uit eigen werk geïnspireerd op het thema “met lachen of geschrei, het einde van Mei”.