Archief 2011-2012

speellijst 2011-2012

‘Betoverde Wereld, een muzikaal sprookje over donker en licht, over verdriet en schoonheid ‘
In september was de première van ‘Betoverde Wereld’ in het Haagse bibliotheekfiliaal Transvaal t.g.v. een sprookjesweek. Met dank aan Fonds 1818 en Stichting Beleef Taal heeft de voorstelling een succesvolle tournee gemaakt langs 7 Haagse bibliotheekfilialen, Museum Naturalis/Leiden en zijn er vier schoolvoorstellingen in Den Haag en Leidschendam geweest. De voorstelling verhaalt over een prins en een prinses die in een donker paleis zonder liefde leefden, maar gelukkig hadden ze twee betoverende luitvriendjes: Prins Dikbuik en Princessa. De voorstelling is gebaseerd op het levensverhaal van Wilhelmine van Pruissen, zuster van Frederik de Grote.
Doelgroep: kinderen van 5 tot 11 jaar.
Luitspelers: Ciska Mertens, Earl Christy
Verteller: Anita Poolman

September 2011
‘Den Haag, paradijs van de verbeelding’
Besloten voorstelling voor de WRRop 15 september. Een voordracht over het kleurrijk verleden en heden van Den Haag. Iedere tijd heeft zijn eigen verhaal. Den Haag vanaf de 17de eeuw aan de hand van gedichten en citaten van Constantijn Huygens, C.S. Adama van Scheltema, Gerrit Achterberg, Cees Nooteboom, de dialoog ‘Tussen ud en viool’ en persoonlijke anekdotes over een oude Haagse toneelfamilie. Dit alles omlijst door luitmuziek van Constantijn Huygens en Erik Satie.
Script en voordracht: Anita Poolman, Zahra Wahb
Luitspel: Ireen Thomas

Oktober 2011-mei 2012
Taal in de Buurt (i.s.m. Stichting Avrasya)
“Het woord is de woning van taal en gevoel” (S. Vinkenoog) De tweede tranche van de cursus ‘Taal in de Buurt’ in de Schilderswijk: een combinatie van kennisoverdracht, taalbeleving en taalplezier (2x per week een dagdeel). Een bezoek is gebracht aan het Haags Historisch Museum. De cursisten hebben deelgenomen aan een poëziewedstrijd uitgeschreven door Bibliotheek Den Haag. Mieke Schlaman versterkt met haar rijke NT2-ervaring het team.
Organisatie: Stichting Avrasya, Anita Poolman

Oktober 2011
Lezing over de totstandkoming van ‘Den Haag, paradijs van de verbeelding’ Een lezing door Anita Poolman over achtergronden, samenstelling en totstandkoming van ‘Den Haag, paradijs van de verbeelding’ in Sociëteit De Witte op 6 oktober. Tegelijkertijd kregen de deelnemers aan de tafel ‘het leesplankje’ fragmenten te horen uit de voordracht.

December 2011
Eindpresentatie bibliotheekproject ‘Kijk op mijn wijk’ (februari-december 2012: zie archief 2010-2011) Een middagprogramma met een voordracht over poëzie in de wijken “de wijken die voortdurend veranderen, zoals het leven zelf …”. De dichters lazen voor uit eigen werk, waarvoor ze van te voren een workshop presenteren hadden gevolgd. Daarnaast was er een fototentoonstelling. Dit alles in de gloednieuwe bibliotheek aan de Haagse Leyweg.
Presentatie en voordracht: Anita Poolman

Maart 2012
‘Noem mij maar Kartini’

“Vraag mij niet wat ik wil, vraag me wat ik mag!” In de week van de Internationale Vrouwendag organiseerde het Museon, Den Haag i.s.m. Cultuur & Co. op 11 maart een gevarieerd programma met toneel, dans, muziek en informatie over Indonesische en Nederlandse vrouwen van vroeger en nu. ‘Noem mij maar Kartini’ was een programmaonderdeel (45 minutenversie)
Script en toneelspel: Anita Poolman
Dans: Romanita Santoso

Klik hier voor een impressie van deze voorstelling op Youtube.

Poëziewedstrijd ‘Vriendschap’
in het kader van Internationale Vrouwendag en Boekenweek 2012 Bibliotheek Den Haag organiseerde de poëzieschrijfwedstrijd ‘Vriendschap’. De viering van Internationale Vrouwendag en Boekenweek 2012 stonden in het teken van de vriendschap. Anita Poolman verzorgde op 22 maart voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar de korte voordracht ‘Vriendschap is een mooi woord’ geïnspireerd op het thema en het aangeleverde dichtmateriaal, een compilatie uit alle 47 inzendingen.

Maart-mei 2012
‘De wonderlijke wereld van poëzie”

Een poëziecursus voor de basisschool Poëzie gaat over wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. Poëzie kan over heel gewone en heel bijzondere dingen gaan. Poëzie is magie. Het is leuk en spannend om met weinig woorden veel te zeggen, om heel stil te bedenken wat je opschrijft, hoe je de woorden opschrijft. Het is fijn om gedichten te lezen, om te luisteren naar elkaars dichtregels, erover te praten, om gedichten voor te lezen … Anita Poolman nam 10 weken lang leerlingen uit groepen 5 en 6 aan de hand door de wonderlijke wereld van poëzie. Resultaten: de bundel ‘Parelien, het meisje met de parel’ en een tv-opname in het journaal van TV-Escamp.
Locatie: Helen Parkhurst Dalton Basisschool, Den Haag

Mei 2012
Haagse Vrouwenconferentie ‘Vrouw en Recht’
Op 12 mei 1912 vierden Nederlandse vrouwen voor de eerste keer Internationale Vrouwendag. Precies 100 jaar later werd tijdens de Haagse Vrouwenconferentie de balans opgemaakt over wat 100 jaar strijd vrouwen heeft gebracht, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Programmaonderdelen: presentatie fototentoonstelling en publicatie ‘Vrouwen wereldwijd’ en diverse lezingen door toonaangevende sprekers, zoals Petra de Vries, Joke Buringa, Corinne Dettmeijer. Een initiatief van Mieke Schlaman en Hanna Smeets.
Dagvoorzitter: Anita Poolman

‘Kidung Agung/Hooglied’
De première van ‘Kidung Agung, Salomo’s Hooglied’ in de Haagse Kunstkring op 16 mei en een voorstelling in de Johanneszaal in het oude centrum van Den Haag op 18 mei. De choreografie en dans van Romanita Santoso versterken de prachtige, sensuele poëzie. Het is niet alleen een samengaan van twee kunstdisciplines, maar ook een samengaan van westerse en oosterse culturen. Tussen de opbouw van de Javaanse hofdansen (Serimpi en Bedåyå) en de structuur van de Hoogliedteksten blijken wonderlijke overeenkomsten te bestaan.
Productie: Stichting Wisma Ulah Budaya

‘Noem mij maar Kartini’
Als gevolg van de succesvolle voorstelling in maart jl. engageerde het Museon nogmaals Anita Poolman en Romanita Santoso op 24 mei. Voorafgaand aan ‘Noem mij maar Kartini’ hield Joke van Grootheest, conservator geschiedenis in het Museon, een inleiding over de Japanse interneringskampen voor mannen, vrouwen en kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De programmering was onderdeel van de 54ste editie van de Tong Tong Fair in Den Haag in de maand mei.

Juni 2012
Taal in de Buurt

(Openbare Basis Daltonschool Helen Parkhurst)
In samenwerking met Stichting Beleef Taal wordt een nieuwe editie van het gemeentelijk taalprogramma ‘Taal in de Buurt’ opgezet in Openbare Basis Daltonschool Helen Parkhurst, Den Haag. Deze Taal in de Buurt-cursus (a.h.w. een “taalbeleving/taaltherapie”) is bestemd voor moeders van zowel de voorschool als de basisschool. De cursisten zijn o.m. afkomstig uit Turkije, Marokko, Egypte, Iran, Nigeria en Spanje. In de maand juni zijn proeflessen geweest, die met enthousiasme zijn gevolgd. De cursus start officieel in september en duurt het gehele schoolseizoen 2012-2013. Mieke Schlaman en Marjo Horst versterken het team.
Organisatie: Stichting Beleef Taal, Anita Poolman