“Noem mij maar Kartini”, een filmregistratie van de gelijknamige brievenmonoloog

De filmregistratie van de brievenmonoloog  ‘Noem mij maar Kartini’. Raden Adjeng Kartini (1879 – 1904) was een begaafde Javaanse jonge vrouw, een warme persoonlijkheid. “Mijn pen kunnen ze niet ontnemen”, schreef ze. Haar brieven hebben heden ten dage niets aan kracht ingeboet en ze leggen haarscherp en op aangrijpende wijze de verhoudingen bloot  in het toenmalige Nederlands-Indië.
In Indonesië is ze geliefd en wordt ze vereerd. Haar verjaardag 21 april is een nationale feestdag: Hari Kartini, de Nationale Dag van de Vrouw. In Nederland is ze minder bekend

Anita Poolman is gelukkig, dat deze voorstelling nu is vastgelegd. Ze speelde de voorstelling, vaak met danseres/choreografe Romanita Santoso, van 2006 tot 2017. Met bijzondere dank aan Dennis Simonis voor de verfilming, de sfeervolle montage en de fijne samenwerking.
“Noem mij maar Kartini”