‘Constanter’, een voordracht

'Constanter', monoloog

Dat noyt geen levend mensch min ledigh heeft geleeft
Constantijn Huygens (1596 – 1687)

Constantijn Huygens was zoon van Suzanne Hoefnagel, telg uit een Antwerpse koopliedenfamilie, en Christiaen Huygens, secretaris van de Raad van State. Na thuis een voorbeeldige opvoeding genoten te hebben, studeerde hij rechten in Leiden. In 1625 werd hij secretaris bij Prins Frederik Hendrik. Tot aan zijn dood zou hij drie prinsen van Oranje dienen. Een man van zeldzame ontwikkeling en betekenis op allerlei gebied met open oog voor nieuwe ontwikkelingen in kunst en wetenschap. Hij was kunstkenner en -adviseur, schrijver/dichter en musicus/componist. Zijn vrouw, Suzanne van Baerle, stierf op jonge leeftijd. Al vroeg stond hij dus alleen voor de opvoeding van zijn vijf kinderen. Zijn zoon Christiaen werd een wereldberoemde wis- en natuurkundige. Op 91-jarige leeftijd overleed Constantijn Huygens in ‘s-Gravenhage.

Waarom een voordracht over Constantijn Huygens? Jaren geleden kwam ik regelmatig op zijn buiten Hofwijck in Voorburg. Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in deze veelzijdige man in wie je als het ware de hele cultuur van de Gouden Eeuw ziet weerspiegeld. Wat mij, afgezien van die ongelooflijke veelzijdigheid en kennis, treft, is de menselijkheid die uit zijn dichtwerk straalt. Hij was, altijd relativerend en intensief met dezelfde wonderlijke grote en kleine dingen in het leven bezig als waarvan wij nu zo vervuld zijn … Daarbij bediende hij zich van een nuchtere zelfspot: soms melancholiek, ontroerd; dan weer uitgelaten, vol humor en ook vlijmscherp. “Constanter” was zijn lijfspreuk. Hij streefde naar standvastigheid van geest en gemoed.

De voordracht ‘Constanter’ geeft maar een minuscuul deel van hetgeen Huygens op literair gebied heeft geproduceerd. ’t Is een persoonlijke keuze met als leidraad: Huygens’ levensloop.
Duur: ca. 40 minuten

De monoloog ‘Constanter’ is destijds in 1984 in première gegaan in Hofwijck daarna seizoenen lang te zien geweest in Nederland en België. Regie: Kees Coolen